DANCEHALL

Docente: Jamie-Dee van den Oudenrijn

Voor tieners en volwassenen


Dancehall is eind jaren ’70 ontstaan op het zonnige eiland Jamaica. Het begon als muziekstijl voortkomend uit Reggae, maar al snel werden allerlei dansbewegingen bij de muziek bedacht. Een nieuwe dansstijl was geboren! Bekende artiesten zoals Sean Paul en Rihanna hebben ervoor gezorgd dat Dancehall afgelopen decennia ook in Europa steeds bekender werd. Voornamelijk als een zwoele dansvorm met veel sexy heupbewegingen.


Maar wist je dat Dancehall eigenlijk uit allerlei vaste dansbewegingen bestaat met interessante namen zoals Like Glue, Cut Them Off of wat dacht je van de Thunda Clap? Deze dansbewegingen ontstaan vaak spontaan tijdens feestjes op straat. Nieuwe bewegingen worden vaak geclaimd door een danscrew, maar soms is het ook onduidelijk wie een dansbeweging bedacht heeft. Tijdens het dansen is daarom plezier, uitstraling en energie belangrijker dan een perfectie uitvoering en een ‘juiste’ techniek. Het is een dans die je samen met anderen uitvoert.Cursus


Dancehall kent dus veel verschillende vormen. Tijdens de dansles wordt kennisgemaakt met allerlei oorspronkelijke Dancehall-dansbewegingen en hoe deze heten. Vervolgens wordt aan een choreografie gewerkt die bestaat uit variaties en combinaties van die dansbewegingen. Ook wordt gewerkt aan kracht en souplesse van het lichaam en natuurlijk uitstraling en uithoudingsvermogen die horen bij deze zwoele, maar ook krachtige en zomerse dansstijl.