Breaking

Breakdance

Vanaf 9 jaar

 

 

Breaking, bij de meeste mensen  bekend als Breakdance, is een van de originele Hiphop dansvormen, ontstaan in de jaren ’80 in de wijk The Bronx in New York. In deze periode was er veel armoede en criminaliteit binnen de lagere klasse van de bevolking. De jeugd koos er voor om met Breaking hun energie op een positieve manier te besteden. Zo vormden zij in plaats van criminele ‘gangs’ hun eigen dans crews. Zogenaamde ‘gang wars’ veranderden in ‘crew battles’, waarin de dansers van een crew door middel van dans streden tegen de andere crew. Tot op de dag van vandaag staat het ‘battle’ element nog steeds centraal bij Breaking.

 

Kenmerkend van Breaking zijn de acrobatische en dynamische bewegingen. B-boys en B-girls (break boys/girls) staan op hun handen, rug, hoofd en welk lichaamsdeel je ook maar kan bedenken. Ze draaien, springen en bewegen met veel kracht en snelheid. Ook belangrijk is het ‘freestyle’ element. Bij B-boys en B-girls staat zelf expressie centraal. Het gaat om het uiten van je eigen persoonlijkheid, door midden van je eigen bewegingen en creatieve invulling.

 

In de Breaking lessen leren de leerlingen stapvoets de basis van de dans. Zo kunnen ze op een veilige manier hun techniek ontwikkelen en later de fysiek indrukwekkende bewegingen veilig uitvoeren.